כניסוי כלים לקראת התצפית הקבוצתית שאמורה לתת טעימה מתחום ה EAA, נפגשתי עם @Guydive וערכנו תצפית EAA מקדימה.
המטרה העיקרית – לנסות את המצלמה החדשה – ZWO ASI183MM בשילוב עם SCT 8" ומפחית אורך מוקד x0.6.3 ולבדוק שהכל מנגן כמו שצריך.
המצלמה הזו נקנתה מכמה סיבות –
שמש: רציתי לקבל שדה רחב יותר של השמש והמצלמה הזו, בזכות החיישן הגדול יותר נותנת בדיוק את זה.
EAA לילי: על מנת להיות מסוגל לראות אובייקטים גדולים יחסית ובעיקר – הרצון העמוק שלי להתחיל ליצור תמונות DSS משלי במיקוד על צבירי גלקסיות.

הערב היו מספר בעיות עיקריות:
- עננים, ענני נוצה קלים שמאוד לכלכו את השמיים והשאירו אחריהם שובלים של אי יציבות אטמוספרית
- לחות אבל ברמה שניתנת להתמודדות בקלות יחסית
- ירח מלא. ירח הוא גורם זיהום אור אדיר וכאשר הוא זורח הוא מאפיל על כל דבר אחר בשמיים. עדיין, זה אתגר. אם ניתן לעשות EAA מתוך עיר מזוהמת באור, מעניין לראות במה ניתן לצפות כאשר גם הירח בא להפריע
במה צפינו?
- NGC 891
- M37
- IC343
- Perseus A – Abell 426
- ראש הסוס – נסיון משעשע
- M33 – השבשבת
- ירח
NGC 891
הגלקסיה הכסופה, גלקסיה ספיראלית המפנה אלינו את צידה, בבהירות של 9.8. אובייקט נהדר שניתן לראות בו בבירור את הפס שמייצג את הגלקסיה, את הליבה הבולטת שלה ואת פס האבק שחוצה אותה לשניים. יופי של פרטים ללילה של ירח מלא

השבשבת – M33
גלקסיה גדולה מאוד, שהתמונה לא ממש מייצגת את מה שראינו בעין, אבל ניתן ממש היה לראות את זרועות השבשבת. שוב, ירח הוא אוייב כל גלקסיה אז זה שהיה ניתן להבחין בצורה שלה זה פשוט נהדר.

(M37)
צביר פתוח עשיר מאוד בכוכבים – היה לי חשוב לראות כמה ממנו נכנס בפריים.

Perseus A
צביר הגלקסיות Abell 426, צביר שמהמדבר צפיתי בו במשך יותר משעה על מנת למפות ולזהות את הגלקסיות שבו. אובייקט מאתגר מאוד. כאן בגלל הירח לא ציפיתי לראות כלום, ממש כלום. להפתעתי, ניתן היה לזהות את גרעיני הגלקסיות ובנוסף בשתיים מהן ניתן היה לראות או לנחש את צורתן.
חדי העין מוזמנים לספור כמה גלקסיות רואים בתמונה

במקרה קיבלתי לינק לאתר שמבצע plate solving מ @Ran Livne – http://nova.astrometry.net/upload/. בתור אתגר עליתי את התמונה הזו ואלה התוצאות שקיבלתי:


ראש הסוס
טוב כאן זה באמת קוריוז, אובייקט קשה לצפייה אבל אחד שאם יודעים מה לחפש ניתן להבחין בו.
להפתעתינו, אחרי חיפוש תבניות כוכבים, הראש קפץ לעין. זה די עדין ואני בטוח שבימים חשוכים יותר אפשר יהיה לראות אותו הרבה יותר טוב אבל עצם זה שמבחינים בו זה השיג.
בהצלחה למנסים 🙂

אוריון
מלכת הערפיליות, עוף החול, פרח או כל דבר שתרצו לדמיין היא תמיד מחזה מדהים. הפעם קיבלנו אותה בצורה מדהימה על המסך, עם פרטים ממש נהדרים, עננים מסתלסלים ואפילו את הערפיליות הכהות ניתן היה לראות בצורה נהדרת, במיוחד בשימוש בפילטר NPB.

הירח
הפושע של הערב היה לקראת סיום בנקודה מאוד גבוהה בשמיים, ואם אנחנו כבר כאן, למה לא לנסות לצלם גם אותו? האמת שמאוד רציתי לנסות במיוחד כדי להבין כמה ממנו ניתן לראות עם הסטאפ הזה.
אז הירח לא נכנס כולו לשדה הראיה, אבל רובו כן. התמונה כאן היא מוזיאקה של שתי תמונות.

לסיכום
ערב מוצלח ביותר שבו למרות כל התנאים שהיו נגדנו הצלחנו לצפות בהצלחה מרובה באובייקטים מפתיעים מאוד. הציוד מתפקד נהדר, השדה המתקבל מהמצלמה והטלסקופ נהדרים ולמרות השוליים המוחשכים קצת, ניתן לצפות באובייקטים די גדולים וממש יש למה לצפות בלילות ללא ירח וללא עננים.