אחרי שבשבוע שעבר תחזית מזג האוויר די סגרה לנו את המדבר ואנשים עלו לרמת הגולן השבוע קיבלנו שבוע נקי וצלול.
ביום שלישי @Guydive זרק שהוא שוקל להגיע לדרום לתצפית ולשמחתי גורמים אחרים שיחקו לטובתי והחלטתי להצטרף.
בפעם הקודמת הגעתי למדבר עם מראה ראשית מלוכלכת והיה לי זמן לשטוף רק את המראה המשנית (משפיע אפילו יותר). הפעם לא וויתרתי וביום שלישי בבוקר הוצאתי את המראה ונתתי לה שטיפה יסודית.
לא רק המראה סבלה מהאבק הנוראי של תחילת האביב וכבר העברתי נקיון על שאר חלקי הטלסקופ
לפני:
אחרי:
ביום שלמחרת אחרי שסיימתי עם הסידורים האחרים שנפלו עלי בבוקר העמסתי הכל במהירות שיא ובצהריים גיל הצטרף והעמיס את הטלסקופ והציוד שלו לרכב שלי ונסענו יחד דרומה – 35" של אופטיקה ברכב אחד.
בדרך דרומה עוד הספקנו לעצור ולעזור לגיא עם תקלה קלילה ברכבו ועדיין הספקנו להגיע כשעה וחצי לפני השקיעה ולהקים את הציוד בנחת
הפעם התצפית הייתה מצומצמת מאוד – חמישה טלסקופים בסה"כ ושישה אנשים. חוץ מאשר גיל וגיא, גם נוח ואשתו הצטרפו אלינו ומיכאל קון הצטרף ממש עם רדת החשיכה והשלים את המניין.
נוח עם הטלסקופ הנהדר שלו מבית Teeter:
אני עם הטלסקופ מוכנים ללילה
ומבט על כל שדרת הטלסקופים (לפני שמיכאל הצטרף):
אז בניגוד לתצפיות האחרונות שכללו עשרות אנשים הפעם באמת הייתה תצפית מאוד מאוד אינטימית ולשמחתנו השמיים שיתפו פעולה ועשרות כוכבים צצו להם עם רדת החשיכה.
הערב התחיל כצפוי עם רוחות שדי הציקו אבל ניצלנו את הזמן הזה בשכיבה\ישיבה ובהייה בשמיים הנפלאים שלנו. ראינו די מהר שהראות והשקיפות בלילה הזה פשוט ברמה עם התצפיות הטובות ביותר שהיו לנו וכאשר הרוח נרגעה היציבות הייתה נהדרת. גם כוכבים בהירים נראו ממש pinpoint והתקווה לתצפית מיוחדת במינה התחילה להתגשם.
גם שביל החלב מתחיל לעלות מוקדם יותר ואיתו אובייקטים מעניינים רבים.
לא עבדתי על יותר מדי אובייקטים הלילה הזה אבל התעמקתי בכמה מהם בצורה מאוד עמוקה – בהגדלות נמוכות וגבוהות ועם ובלי פילטרים על מנת לראות את ההבדלים.
התחלתי באחד האזורים האהובים עלי – coma Berenices. שם צפיתי ב M53 גלקסיית המחט וגלקסייה נוספת – NGC4559. גלקסיית המחט נראתה בצורה ברורה וחדה ביותר. שביל האבק, הגרעין שבולט מעט יותר לצד אחד פשוט נהדר. צפינו בה גם בהגדלה נמוכה\בינונית של X85 וגם בהגדלה של X225 התנאים אפשרו צפייה בהגדלות כאלה ללא שום בעיות והגלקסיה פשוט מילאה את העינית מקצה לקצה. מייד שיתפתי את נוח שהתמקם קרוב אלי שיצפה גם בעצמו.
M51
משם עברתי ל M51. אובייקט שכבר צפיתי בו עשרות פעמים אבל הפעם חיכתה לי הפתעה מופלאה. גם בהגדלה נמוכה של 60 ניתן היה לראות את הזרועות והצורה הספירלית של המערבולת בצורה ברורה ביותר, את הגלקסיה השכנה והזרועה שמחברת בניהן. לא לחינם זה אחד האובייקטים הנצפים והמצולמים ביותר שיש. עברנו להגדלות של X85 ומשם קפצנו ל X225 והפרטים פשוט קפצו החוצה. זרועות ספיראליות עם הפרדה ברורה וכהה בינהן, אזורים של אבק מרוכז, הזרוע המחברת והחלק הכהה שמסתיר חלק מהגלקסיה הקטנה יותר גם נראו נהדר. זו אחת הפעמים הבודדות שממש ניתן היה לראות פרטים ומבנים בגלקסייה הקטנה.
כששמעתי מנוח שיש לו עינית שתיתן לנו הגדלה של X300 שאלתי אם אפשר להשתמש בה ואכן, התנאים אפשרו את ההגדלה הזו ללא שום בעיה וכמות הפרטים השאירה אותנו עם לסתות פעורות.
גלקסיות בווירגו
נוח קרא לי לצפות בגלקסיות האנטנה – שתי גלקסיות שנמצאות בתהליך של התנגשות וניתן היה לראות ממש יפה את החיבור שלהן אבל שעדיין הן מצליחות לשמור על חלק מעצמאותן. משם גלשנו לתיאוריה שאולי שתי הגלקסיות האלה לא באמת נמצאות בהשפעה כבידתית אחת על השניה אלא ש M86 משפיעה עליהן. זה היה קצת מוזר כי המרחק בין האנטנה לבין M86 הוא די גדול. אחרי שלא הצלחנו להבין איך ואם זה יכול לקרות נוח, שהגיע מצוייד בספרות פתר את העניין – לא מדובר באנטנה אלא ב Eye Galaxies – שתי גלקסיות שנמצאות ב Markarian's chain והן אכן קרובות ל M87 שגם היא חלק מהשרשרת. מסתבר ש NGC4438 אכן מושפעת כבידתית מ M86 ועשינו מאמצים רבים על מנת לראות את ההבדלים בין שתי הגלקסיות. זה נראה יפה מאוד ש NGC4438 היא הגדולה יותר מבין השתיים, וצורתה לא סימטרית ומוארכת בגלל ההשפעה הכבידתית של M86.
Eye Galaxies אכן משפיעות אחת על השניה והחוקרים משוכנעים שבעבר הרחוק הן הגיעו למרחק של 16,000 שנות אור בלבד אחת מהשניה מה שגרם ל NGC4435 לאבד חומר רב ובצפייה קפדנית ניתן היה לראות חלק מהחומר הזה בין הגלקסיות.
שאר השרשרת Markarian's Chain הייתה נפלאה וניתן היה לראות לא מעט גלקסיות בשרשרת עצמה ומסביב.
מרכז שביל החלב
שביל החלב זרח בצורה מפוארת והביא איתו מספר עצום של צבירים מכל הסוגים – בעיקר כדוריים ואת ערפיליות הקיץ.
אחד האובייקטים שבו התעמקתי מאוד הייתה ערפילית הלגונה – M8
תמונה – מתוך Skysafari (בהגדלה בינונית\נמוכה ראו שדה רחב הרבה יותר)
בזכות התנאים הנפלאים הצלחתי לראות אזורים בערפילית הזו שלא ראיתי בעבר. החלק הבהיר יותר (בחלק הימני של התמונה), הנהר השחור שעובר משמאלו והחלק השני עם הצביר הפתוח NGC6530. אפילו חלקים דקים של אבק כהה הצלחתי לראות וזה דבר שמעולם לא עשיתי. גם כאן עברתי להגדלה גבוהה ופשוט טיילתי על הערפילית. מה שיפה שהיא פשוט גדולה – יותר גדולה ממה שנראה במבט חטוף וגיא ציין זאת אחרי שהוא גם צפה בה – ראו חלקים רחוקים יותר מהמרכז ואפילו הצלחתי לראות כוכבים חיוורים במרכז ששימשו אותי בהבנה שאני ממש רואה את פס האבק הדק שם על חוף "הנהר השחור"
Sagittarius Star Cloud
"הענן" נראה יפה מאוד גם בעין בלתי מזויינת וברגע שצופים בו דרך הטלסקופ מקבלים שטיח צפוף של כוכבים שבתוכו ניתן לזהות צבירים וערפיליות. אובייקט חובה לתקופת הקיץ וכזה שכדאי מאוד לחזור ולצפות בו שוב ושוב על מנת להבין את העושר העצום של הפרטים והאובייקטים שהוא מכיל. מעט מתחת לענן, יש שלוש ערפיליות שמשום מה Skysafari קורא להן Bright Nebula רק שהן לא ממש בהירות ודי קשה להפריד אותן מרקע הכוכבים באזור אבל אחרי כמספר דקות של התעמקות מצאתי אותן מסודרות יפה וברגע שמבינים איפה הן מתחילים להבחין בערפיליות שלהן – שלושה אובייקטים בשדה אחד שזו הפעם הראשונה שאני מבחין בהם.
הטריפיד
גם הטריפיד נראתה נהדר. ה X שנוצר משבילי אבק כהה במרכז היה חד וברור – עם ובלי פילטר והפעם קלטתי כמה הערפילית גדולה ממה שהורגלתי לחשוב. אפשר היה לראות שלוחות של אבק בכל הכיוונים. צפיתי בה עם ובלי פילטר. בעוד הפילטר מדגיש את שבילי האבק בחלק האדום של הערפילית הוא מסתיר את החלק הכחול – שלרוב דורש ראות טובה ומפתח בינוני ומעלה. ללא הפילטר שני החלקים נראו בצורה ברורה מאוד וגם שלוחות האבק שמסביב. עוד אובייקט שאני ממליץ מאוד להתמקד בו עם הגדלות של 150 ומעלה אם אפשר ופשוט לראות את הפרטים קופצים החוצה לאט לאט ככל שמתעמקים בו.
הנשר – M16
כאן לקחתי על עצמי לנסות ולזהות את האזור בו נמצאים עמודי הבריאה. להפתעתי זה לא היה קל אבל ראו יפה מאוד את החלק הכהה יותר ממש עוטף חלקית את אחד משני הכוכבים הבהירים של הערפילית. לא הגעתי להגדלות ממש גבוהות וחבל אבל האזור היה ברור מאוד.
Cygnus
מאחר ושביל החלק למעלה זה אומר שהברבור על שלל האוביייקטים שבו מגיע לגובה של תצפית בשעה די סבירה.
הצצתי בערפילית North America ונוח שגם התעמק בה אפילו מצא את הבית שלו בארה"ב. משם עברנו – איך לא – ל Veil. כאן כבר היה צורך לשבת טוב ולהתרכז. כל כך הרבה פרטים – גם בחלק המערבי, גם במזרחי וגם במרכז. המטאטא של המכשיפה נראה חד ושבילי האבק הכהה נראו כאילו ילד ללא חוש ציור מפותח מדי קישקש שם עם עיפרון. גם כאן נתתי לנוח להתרכז בערפילית. באמת אחת הפעמים הטובות ביותר שראיתי אותה.
קינחנו עם גלקסיית אנדרומדה שאמנם הייתה נמוכה יחסית ועדיין סבלה מכיפת זיהום אור קטנה בצפון מזרח אבל היא מילאה את העינית ואי אפשר היה להתבלבל מה רואים.
התמונה לא מוצלחת במיוחד אבל ניתן לראות את קסיופיאה ומצד ימין מריחה קלה – אנדרומדה
לקראת הבוקר צדק מאדים ונוגה נתנו כניסה מרשימה. הטלסקופים כבר היו מקופלים ופשוט ישבתי בכיסא וצפיתי בעלייתם ודווקא את שבתאי פיספסתי:
סיום הולם לתצפית פשוט מיוחדת במינה.
לסיכום
צפינו בלא מעט אובייקטים נוספים אבל גולת הכותרת באמת הייתה היכולת להתמקד באובייקטים גדולים ולראות אזורים פנימיים שלהם. לרוב אני עושה זאת עם אובייקט אחד או שניים אבל הפעם באמת הקדשתי לצפייה מעמיקה ובחלקים גדולים אפילו לא סימנתי אובייקטים. זו עוד אחת מהסיבות לסיכומים האלה – זה עושה סדר בראש.
היה לי כבוד גדול להכיר את @Noam, ללמוד ממנו לא מעט וגם לצפות דרך הטלסקופ הנהדר שלו. ממה שאני יודע, Teeter הפסיק לייצר אותם או שעבר לייצור מאוד מאוד מצומצם – חבל.
רשימה חלקית של אובייקטים
Target Common Names | Target Catalog Numbers |
Omega Nebula,Swan Nebula,Checkmark Nebula | M 17,NGC 6618,LBN 60 |
Sagittarius Star Cloud,Delle Caustiche | M 24,IC 4715,ESO 591-1 |
NGC 6514 | |
Eyes Galaxies,Markarian's Chain | NGC 4435,UGC 7575 |
Eyes Galaxies,Markarian's Chain | NGC 4438,UGC 7574 |
NGC 4559 | |
NGC 6590,IC 4700,LBN 43 | |
Lagoon Nebula | M 8,NGC 6523,LBN 25 |
NGC 6589,LBN 46 | |
Hercules Cluster | M 13,NGC 6205 |
NGC 5897 | |
IC 1284,Gum 78,RCW 153 |