ב 15 לדצמבר, @Joe הצטרף לסשן קצר של צילום ירח.
היום התחיל מצויין. שמיים בהירים ועננים קלים שהלכו ונעלמו עם התקדמות היום ושקיפות ברמה של כמעט 8 מתוך 10. אני מעריך את השקיפות בצורה מאוד לא מדעית אבל שעושה את העבודה – לפי כמה טוב אני רואה את הרי המרכז.
את התמונה הזו צילמתי באמצעות הטלפון הנייד ולמרות הזום הדי גבוה שדי חירב את הפרטים רואים יפה שיש לא מעט פרטים על הרי המרכז. התמונה צולמה צמוד לכביש 4 באזור אשדוד.
בימים שבהם השקיפות ממוצעת מינוס אז ההרים האלה נראים כמו צל באופק, ללא שום פרטים ובימים גרועים אף יותר, ויש כאלה לא מעטים, הם לא נראים כלל.
גם העננים שרואים בתמונה התפזרו להם לקראת הערב בזמן שהכנתי את הטלסקופ לצילום.
כמובן שאחרי שהכל היה מוכן, חזרו להם העננים. בהתחלה ממש מעט – לא משהו שאמור להפריע בשום צורה – אבל כאשר התחלתי לצלם הם נתנו ספרינט מהמערב כדי להפריע לצילומים כמה שיותר.
הפעם השתמשתי במצלמה ZWO ASI178MC, דבר שלא עשיתי המון זמן עם הירח (מעדיף לצלם במונו)
ישבנו על בירה ופיצוחים ובזמנים הקצרים שהעננים עשו טובה וחשפו את הירח הצלחנו לצלם שלוש תמונות תקריב. שתיים של אזורים מאוד מוכרים – המכתשים Copernicus, Clavius והשניה של ים הלחות – Mare Humorum והמכתש Gassendi המצולק שנמצא בחלקו השמאלי העליון. מכתש זה מכיל מערכת מסועפת של riles – חריצים יחסית דקים שמכסים את רוב שטח הקרקעית שלו.
אחרי ה Stacking הראשון הייתי מאוד מופתע מהתוצאה כי למרות שצילמתי בין העננים, היו לא מעט עננים דקים כמעט בצורה קבועה. עדיין, יצאו תמונות מפורטות בצורה לא רעה בכלל.
Mare Humorum & Gassendi
קוטר הימה הוא כ 420 קילומטרים – והיא מוצפת בשכבה עבה של בזלת. כמה עבה? ההשערה היא שעומקה של שכבת הבזלת היא יותר משלושה קילומטרים!
בחלק הימני של הימה ניתן לראות קפלי בזלת שדומים מאוד לגלים על פני הים ובצילום באמת ניתן לעשות זום ולראות פרטים לא מעטים עליהם. כמו כן, מספר לא קטן של מכתשים בגדלים שונים מנקדים את "הים" ובחלקו התחתון יש מכתשים שנראה שהוצפו בבזלת כמו Doppelmayer עם ההר המרכזי הבולט שלו ו Puiseux שנמצא מעט מעליו ונראה כמעט שקוי לחלוטין.
Copernicus
זה לא יום אופטימלי לצלם את קופרניקוס מכיוון שהוא מואר ממש מלמעלה וקשה יותר לראות פרטים בהיעדר צללים. עדיין, התמונה משביעת רצון לגמרי.
רואים יפה את הטראסות שמרכיבות את קירות המכתש, את הפסגות המרכזיות שלו ואת ההבדלים בין החלק השמאלי העליון והחלק התחתון של קרקעית המכתש. גם מסביב ניתן להבחין בפרטים רבים על פני הקרקע והיכן נפל כל האבק שהועף בזמן הפגיעה. בחלק המרכזי התחתון ניתן לראות בבירור את המכתש Reinhold שחתוך בחלקו התחתון. גם כאן המבנה הטארסי של הקירות שלו נראה יפה מאוד.
לתמונות יש מעין נגיעת סגול. האמת שלא שמתי לב להיסטוגרמה בכלל וזו יכולה להיות הבעיה – עוד סיבה שאני אוהב מונו – פחות התעסקות כל עוד לא נכנסים לעולם הפילטרים.
Clavius
אחרון חביב הגיע המכתש Clavius וקשת המכתשים הפנימיים שלו. כאן שיחקתי קצת עם העריכה: העברתי את התמונה להיות שחור לבן והבהרתי אותה מעט כדי להבליט קצת יותר פרטים
התמונה הזו הכי הפתיעה אותי כי הייתי בטוח שכל הצילומים שלי של האזור הזה נהרסו בגלל העננות. גם Clavius גם Tycho וגם Blancanus שנמצא בדיוק מתחת ל Clavius יצאו נהדר.
תוך כדי סידור התמונות מצאתי תמונה ישנה יותר של האזור הזה עם זוית תאורה שונה – כאשר המכתשים קרובים יותר לטרמינטור. ההבדלים בין התמונות מראה בצורה נהדרת כמה שונים נראים אזורים כאשר השמש מאירה אותם בזוויות שונות: