קשה לפצות על כך שלא נסעתי לתצפית ויזואלית ראויה במדבר, אבל שלוש תצפיות EAA רצופות מהבית (בורטל 6) היו פיצוי לא רע בכלל. התנאים היו טובים מאוד ובמיוחד השקיפות של השמיים. את התצפית האחרונה מבין השלוש עשיתי בפעם הראשונה עם מצלמה מונוכרומטית ASI178MM, ואגע ביתרונות שלה בהמשך. את שאר הציוד והתהליך פירטתי בסיכום EAA קודם (…Mak 150mm, ASI178MC).

גלקסיות
נתחיל מאנדרומדה. השדה שיש לי ב-EAA הוא 0.37×0.25°, רחוק מלתפוס את כל הרוחב של הגלקסיה העצומה הזו בשמיים, 3°. בכל זאת ניסיתי ולא התאכזבתי. התמונה הראשונה צבעונית והשנייה מונוכרומטית, אפשר לראות יפה את הליבה ופסי אבק. בתצפית האחרונה גם החלטתי לנסות אזורים אחרים מהליבה ואפשר מול skysafari ממש לספור צבירים כדוריים במגניטודה בסביבות 15-16 (!) ולזהות את הערפילית NGC206. שתי התמונות האחרונות הן עם כמות קטנה יחסית של 10 חשיפות, 45 שניות כל אחת.






נמשיך בגלקסיה שכנה אחרת, גלקסיית המשולש. גם היא קצת גדולה לשדה שלי אבל לא בצורה קיצונית. אני מצרף להשוואה צילום צבעוני, צילום מונוכרומטי ואת הניסיון הכושל שלי מתחילת השנה. איזה שיפור מדהים ביכולות מאז להיום…



עוד גלקסיה מרשימה, הפסל. גם כאן יש תמונה צבעונית ותמונה מונוכרומטית להשוואה.


הגלקסיה האחרונה היא הרבה פחות בהירה וכאן כבר ממש רואים את היתרון של צילום במונו מבחינת רגישות. כל פריים הוא בחשיפה של 45 שניות. התמונה הצבעונית היא הערמה של 30 פריימים עם binning 2×2 והמונו היא 19 פריימים בלבד ללא binning.


ערפיליות
ערפילית הבועה, במונו בלבד. בחודש הקודם תפסתי אותה גם בצבע.

מכאן והלאה הכול בצבע כי בערפיליות אני מעדיף לראות את הצבעים, גם על חשבון של יותר זמן חשיפה מצטבר. כדור השלג היא ערפילית פלנטרית קטנה ראשונה.


השנייה היא ערפילית המשקולת הקטנה, פחות מרשימה והרבה יותר מאתגרת מהאחות הגדולה שלה.

צבירים
פה כבר מדובר על אובייקטים הרבה יותר פשוטים. אני בדרך כלל מסתפק בדקה של חשיפה כוללת, 6x10s עם הגבר נמוך או 20x3s עם הגבר גבוה. לשם השוואה התמונות של הגלקסיות והערפיליות היו בחשיפות של 45 שניות, למשך מצטבר של עד 22.5 דקות.
בחלק מהמקרים אפילו לא תכננתי מראש לתצפת על האובייקט אלא היה לי "זמן פנוי" עד שהאובייקט הבא שרציתי לראות יגיע לקו הראיה, וסתם חיפשתי מטרה רנדומלית ב-skysafari. למשל NGC7789 הוא צביר כזה שגיליתי תוך כדי התצפית והפתיע אותי לטובה. מסתבר שיש המון אובייקטים בהירים ויפים גם מחוץ לקטלוגים מסיה וקלדוול. השלל לפי הסדר (משמאל לימין):
NGC7789, C1, C10, C13, M103





סיכום
המצלמה המונוכרומטית רגישה משמעותית מהמצלמה הצבעונית, ובנוסף סף הרגישות שלי לרעש בגוונים של אפור הרבה יותר גבוה מאשר לרעש במצלמה הצבעונית. היא תהיה מאוד שימושית לגלקסיות גם בהמשך, ובמיוחד לגלקסיות פחות בהירות שגם ככה כמעט לא רואים בהן צבע.
אני נהניתי מאוד, מקווה שגם אתם.