אז להוסיף מאוורר או לא? 

כבר לא מעט זמן אני מתכנן להוסיף מאוורר לדובסוני, ולא ממש יצא לי לגשת לזה. אחת הסיבות היא שכנראה אפשר להסתדר יופי גם בלעדיו. 

למי שלא יודע, לטלסקטפים דובסוניים גדולים (8 אינץ' ומעלה) יש לרוב מראות גדולות ועבות. כמו כל עצם דומם אחר, המראות האלה סופגות חום מהסביבה שלהן. כאשר הערב מגיע והאוויר מסביבן מתחיל להתקרר, הן מתחילות להתקרר גם כן, אך בגלל העובי שלהן זה לוקח זמן מה. זה גורם למצב שהאוויר באופן קבוע מתקרר יותר מהר מהמראה, וטמפרטורת המראה בעצם "רודפת" כלפי מטה את טמפרטורת האוויר לאורך כל הלילה. זה גורם למראה לפלוט חום לאוויר שנמצא ממש צמוד אליה, ולמערבולות אוויר קטנות שבתורן גורמות לתמונה שרואים דרך הטלסקופ לריצודים עדינים של התמונה ממש כמו הפרעות אטמוספיריות:

תמונה - Sky & Telescope

האפקט הנ"ל הופך לדרמטי ככל שההבדלים בטמפרטורות גדולים יותר – ככל שהמראה חמה יותר והאוויר מסביבה מתקרר מהר יותר.

המאוורר עושה שני דברים שמשפרים את איכות התמונה:

  • מקרר מהר יותר את המראה וגורם לה להיות קרובה יותר לטמפרטורת האוויר (השוואה מוחלטת של טמפרטורות כנראה לא ממש אפשרית) 
  • מסלק באופן רציף את האוויר המחומם והמרצד בקרבת המראה  

העניין הוא שהאפקט הזה הוא מאוד עדין, ולכן בולט במיוחד בעיקר בהגדלות מאוד גדולות. בהגדלות קטנות ושדה רחב האפקט כמעט בלתי מורגש. אני בד"כ עושה תצפיות של גרמי שמיים עמוקים בהגדלות קטנות עד בינוניות (x60-x120) ולכן לא היה לי דחוף ממש. 

לאחרונה התחלפתי ממש לדחוף את הטלסקופ בתצפיות פלנטריות לכיוון הגדלה של בערך X250 עם הבינו. פה כבר נפלה ההחלטה לסיים עם העניין לרוץ על זה.

בנייה

הזמנתי מאוורר 80 מ"מ על מנת שיתלבש לתוך החורים שהיצרן הכין למטרה הזו בבית המראה האחורית. בפועל החלטתי ללכת על גישה אחרת ולהשתמש בקרטון עבה על מנת לכסות את כל האזור האחורי. זה נותן אפקט של יניקת אוויר מהסביבה ודחיפה שלו בצורה מרוכזת לבית המראה ככה ששום אנרגיה של המאוורר לא מתבזבזת על אוויר שבורח מהסביבה והזרימה בהחלט מכובדת. 

את הקרטון הצמדתי לבית המראה עם סקוצ'ים – ככה שאפשר לשים ולהוריד בקלות אם רוצים, והסקוצ'ים עצמם עוזרים לשכך ויברציות שהמאוורר עלול להעביר לטלסקופ עצמו. המאוור עצמו מתחבר בכבל USB לסוללה ניידת שיושבת בבסיס הדובסוני עצמו.

ניסוי ומסקנות 

את הטלסקופ עם המאוורר הוצאתי לחצר לאחר כבוד לתצפית פלנטרית על צדק ושבתאי. ההבדלים שראיתי היו עדינים – המאוורר אכן עוזר לייצב את התמונה. נדרשות עוד קצת בדיקות אבל האפקט היה שם. אני בספק אם אפעיל את המאוור לתצפית בגרמי שמיים עמוקים במדבר, אבל לתצפיות בהגדלה גדולה (נניח פלנטרית וכוכבים כפולים) מדובר בתוספת מצויינת. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *