יום שבת שימשי נחת עלינו ובבוקר יצאתי למצפה לנסות לצלם קצת ב H-Alpha ולצפות באור לבן בפוטוספרה (פני השטח של השמש).

הרכבתי את הטלסקופ הקטן על ה SCT8, ואליו חיברתי את פילטר ה H-Alpha והמצלמה וה SCT8 קיבל פילטר אור לבן ועינית לצפיה.

20220326_101010

 

20220326_101043

מייד היה ניתן לראות שתנאי האטמוספרה היו סבירים+, דבר שלא ראיתי כבר חודשים. המטרה הראשונה לצילום הייתה סרטון שמראה כשעה וחצי של פעילות על האזורים הפעילים AR2975 & AR2976. אזורים אלה די קרובים, בעלי כתמי שמש שאחד מהם גדול מאוד והשני די מורכב עם גשר של פלזמה שחוצה אותו. 

AR2975 and AR2976

ובגרסת הנגטיב + צבע ועריכה מאוד אגרסיבית. כאן ניתן לראות טוב יותר את הפילמנטים מסביב לכתמי השמש

AR2975 and AR2976

 

הסרטון

הסרטון מייצג כ 1:20 שעות של פעילות השמש ומורכבים מכ 120 תמונות. כל תמונה מקורה בסרטון של 22 שניות ובין הסרטונים הפסקה של 18 שניות. מצאתי שהיחס הזה (או 20:20) נותן תוצאה טובה וחלקה יחסית. החיסרון הוא כמובן בכמות המידע – מדובר בכמעט 1TB של סרטונים – וה Stacking גם מצריך מחשב עם קצת כוח וזכרון כדי לסיים בזמן סביר. סה"כ הסרטון הוא באורך של כשלוש שניות וחוזר על עצמו ארבע פעמים התוצאות מצדיקות את המאמץ של המחשב. מומלץ לבחור את הגדרת האיכות הגבוהה ביותר.

סרטון בשחור לבן

 

הסרטון בנגטיב. כאן רואים יפה יותר את תנועת הפילמנטים. נראה שפוטושופ התקשתה קצת ליישר את התמונות בצורה מושלמת ולכן יש קפיצות.

 

אור לבן

בזמן הצילום צפיתי באור לבן דרך העינית בהגדלה של 142 ודי נפעמתי ממה שראיתי – חד, ברור ומלא פרטים. פעם ראשונה שפילטר אור לבן מספק לי כאלה מראות וכמובן הכתמים הגדולים עזרו מאוד. אחרי הסירטון ב h-Alpha העברתי את המצלמה אל ה SCT8 בכוונה לצלם את כתמי השמש על הפוטוספרה ברזולוציה גבוהה אם אצליח. השמש היא אובייקט לא קטן, קרוב וכמובן מאוד מואר. טלסקופ עם מפתח של 8" אמור בתנאים טובים לקבל תמונות ברזולוציה מאוד גבוהה. למרות שהשעה הייתה כבר צהריים והראות מעט הידרדרה ניסיתי את מזלי והופתעתי מאוד לטובה.

Sunspots AR2975 and AR2976

זו הפעם הראשונה שאני ממש רואה את הגרנולריות, הגרעיניות של פני השטח, רשת של תאים מוליכי חום שנוצרים על ידי זרמי פלזמה שהחום דוחף מתוך שכבת הולכת החום החוצה על פני השטח. תאים אלה הם שאנו רואים הם הקצוות העליונים של זרמים אלה. תאים אלה דינמיים ומרכזם הבהיר יותר מייצג את האזור החם של זרם הפלזמה שעולה למעלה בעוד בשוליהם הכהים יותר נמצאת הפלזמה "שהתקררה" מעט וחוזרת אל תוך השמש. 

מעבר לגרנולריות, הכתמים עצמם מספקים המון פרטייםי וממש רואים יפה את מבנה האומברה (החלק הכהה) והפנומברה החלק הבהיר יותר שמקיף את האומברה – שבו ניתן לראות יפה מעין שערות מעין מבנה של שערות. מסביב לכתמים ניתן לראות נקבוביות – כתמי שמש קטנים שלהם אין פנומברה

Sunspots AR2975 and AR2976

 

סיכום לא רע ליום שבת אסטרונומי שכבר לא השאיר לי כוח לפתוח את המצפה בלילה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *