יום רביעי, ה 27 לאוקטובר, השמש ביום לפני נתנה הצגה של התפרצויות ו CMA – Coronal Mass Ejection ואזור פעיל חדש שמסתובב לכיווננו.

הפעם עברתי לצלם מהחצר האחורית – בחורף השמש נמוכה מדי ומתחבאת מאחורי הבית עד לשעה מאוחרת יחסית. החצר האחורית פונה מזרחה ואפשר לצלם בשעה סבירה.

הראות היום הייתה נחמדה, לא יותר מזה – 2.5/5 אבל זה הלך והדרדר כשהיום התקדם.

השמש היום הפתיעה אותי מבחינת כמות פעילות. לא מעט התפרצויות, אחת מהן עצומה (לא הגעתי לצלם אותה בצורה טובה), האזור הדרומי מלא בכתמים ובמזרח זורח לו כתם חדש שעדיין לא קיבל שם. אני מניח שהוא יקבל את השם AR2890

התמונה הבאה נלקחה מהאתר https://gong.nso.edu/ ממצפה שנמצא באוסטרליה:

image.png.1aee1b52ec593ca31f82eeee7af299d0.png

בעיה, מה מצלמים? הכתם האמצעי הוא עצום ומתפרץ לא מעט, ההתפרצויות נהדרות אבל הפעם בחרתי בכתם שרק הסתובב לכיווננו. שם היו התפרצויות לא מעטות וממה שהבנתי – הייתה שם CME.

Coronal Mass Ejection – אלה התפרצויות די אלימות של שדות מגנטיים שמעיפות חומר למרחקים די גדולים ובמהירויות עצומות. ואכן, תמונת הניסוי הראשונה שצילמתי הראתה שיש המון חומר שמרחף לו מעל הכתם.

את השעתיים הבאות הטלסקופ בילה כאשר הוא מכוון לאזור הזה כאשר אני מצלם סרטונים של 25 שניות במרווחים של 20 שניות. העצירות היחידות היו לשיפור הפוקוס – הוא נוטה להשתנות כאשר הטמפרטורה משתנה – וזה היה יחסית מרווח ואפשר לי להמשיך בשגרת היום תוך כדי צילום.

זה הסרטון שיצא מהשעתיים האלה – בדיעבד הייתי צריך לצלם פחות מפני השטח של השמש ולמרכז את הכתם מעט יותר. עדיין, זו הפעם הראשונה שאני מצלם פעילות כזו ולמרות שחלקים ממנה התפספסו, הדינמיות שם פשוט מטורפת. זה הגיע למצב שאחת מלשונות הפלסמה התפרקה לי מול העיניים תוך חצי דקה. כשחושבים על המרחקים העצומים מבינים כמה זה עוצמתי ואלים. אולי גם בפעם הבאה לצלם עם  קרופ קטן יותר


גם תמונות סטילס ערכתי מעט וגם נתתי לבת הגדולה שלי חופש בבחירת הצבעים/ היא גם התעקשה להשאיר את התמונה באוריינטציה המקורית שלה. שוב, קרופ קטן יותר, עד שנשדרג שוב את הציוד  אבל רואים יפה את החומר שנזרק מהכתם

09_15_39_color


משם עברתי להתפרצות שנמצאת בחלק הצפון מערבי של השמש, מעין מגדל יחסית צר וגבוה. תמונה רועשת מאוד אבל מראה יפה פרטים בהתפרצות. החשכתי את השמש עצמה כדי להבליט את ההתפרצות.

North_prom_burned_colorNorth_prom_burned_bw

בסוף, מתוך עניין, עברתי ל AR2887, אותו אזור פעיל שצילמתי יומיים קודם שבתוכו יש המון כתמי שמש ולא מעט פילמנטים גדולים. למרות התנאים הלא אידיאלים (התחיל להיות חם והראות נהרסה) התחלתי בצילום סרטון והשארתי אותו כמעט שעתיים כי ראיתי שיש שם המון פעילות ואפילו תפסתי flare יפה שפתאום נדלק בחלק הימני של האזור. הסרטון סובל מהבדלי בהירות וחדות בחלק מהפריימים כתוצאה מהדרדרות הראות.

תמונת הסטילס גם מספקת לא מעט פרטים ואפשר לראות קשתות של פלסמה למרות שהאזור פונה ישירות אלינו. אני מאוד אוהב את "השערות" שיוצאות מתוך הכתם העליון

AR2887_single

עוד יום די פורה עם השמש, השני השבוע ואני מקווה מחר לצלם שוב, הפעם עם הטלסקופ הקטן ולנסות תמונה פנורמית של כל השמש.

בלי קשר, כנראה שעם הטלסקופ הקטן, בתנאים האלה הייתי מקבל תוצאות טובות הרבה יותר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *