הפעילות על השמש ממשיכה להתגבר ובסביבות ה 20 לנובמבר כתם שמש עצום הגיח לו מעבר לאופק – כתם שמש בגודל משוער של 71,000 על 62,000 קילומטרים, כולל הפנאומברה שלו.
רק כדי לסבר את האוזן, קוטר כדור הארץ הוא קצת פחות מ 13,000 קילומטרים!
כמובן שאצלינו חורף ורוב התקופה מעוננת יחסית וגם עננות חלקית די מפריעים לצילום, במיוחד שהזמן צילום שלי הוא מוגבל – אז לא ממש יצא לצלם את התופעה הזו.
ביום שלישי, ה 25 לנובמבר סיימתי ריצת בוקר והתכוננתי לעבודה כאשר @Guydive שלח לי שהוא צופה בשמש והכתם פשוט עצום. הציוד היה מוכן תוך כמה דקות, את הפילטר H-Alpha שלי חיברתי לחשמל – הוא צריך להתחמם מספר דקות והלכתי להתרענן אחר הריצה.
כשחזרתי הכל היה מוכן והתחלתי לסרוק את השמש אחר הכתם. בדרך נתקלתי במגוון תופעות על השמש – פעילות בכל מקום.
כשהגעתי לכתם, הוא ממש מילא את המסך, על קצה השמש ניתן היה לראות התפרצות וכל סביבת הכתם נראתה מלאת פעילות – ממש המון פעילות – מזרקות של פלזמה ושערות בוערות שנראות כמו גבעולי דשא שזזים ברוח (אבל ממש ממש לאט). מטורף לגמרי!
התחלתי לצלם כי הזמן היה מוגבל. הצלחתי לצלם כ 20 סרטונים קצרים של אזור הכתם הגדול ועוד מספר בודד של פריימים של כתם אחר שנמצא בצד השני והאמת, הייתה לי הרגשה ממש ממש גרועה לגבי התוצאות.


אני כרגיל נאבק בפוקוס וכל כמה דקות צריך לצלם פריימים FLAT על מנת להפטר מטבעות ניוטון – מעין הפרעה מעגלית על השמש בזמן הצילומים.
ניתן להפטר מהתופעה הזו על ידי הטיית המצלמה בעזרת מתאם שבנוי לזה ובצהריים, עשיתי גיחה לקוסמוס לצורך אחר לגמרי, אבל יצאתי משם עם המתאם המתאים 🙂 + מנוע חשמלי לפוקוסר ומצלמה חדשה. אבל על זה בפרק הבא.


התמונות (ניתן לראות בארבעת התמונות הראשונות את תופעת טבעות ניוטון) בסוף יצאו נהדרות, טוב יותר מכל הציפיות שלי וממש מקבלים מימד של עומק וניתן לראות לשונות של פלזמה מזנקות למעלה מעט מעל הכתם.



מדידה גסה של הכתם והפנאומברה שלו.
