אז הקורונה חזרה לגל שני והחזירה את הילדים הביתה, מה שמנע ממני לנסות ולצפות בשקט וגם אוגוסט. לשבת בחוץ גם בתנאים של צל זה לא הדבר שאני הכי אוהב לעשות.
בנסיונות הבודדים שעשיתי בצפייה בשמש הגעתי למצב שאת השמש אני מוצא די מהר אבל כל מה שאני רואה זה עיגול כתום. זה על פניו נהדר,כי אני רואה את השמש אבל פרטים כמו שציפיתי לא באמת הצלחתי לראות. גם כל פעם שניסיתי לצפות רק בחלק החיצוני של השמש התמונה הפכה למטושטשת.
הפילטר גם כולל פוטנציומטר לשינוי אורכי הגל, מה שאמור לתת פרטים על פני השטח או פרטים בהתפרצויות. לא משנה מה בחרתי, חוץ משינוי הצבע של השמש – כתום באורך גל של 0.3 או אדום יותר באורך גל של 0.5, התמונה לא באמת השתנתה.
דבר שצריך לקחת בחשבון הוא שאמנם פוטנציומטר חשמלי הוא המדוייק ביותר מכל השיטות (לחץ גז או הטייה של הפילטר) אבל כל שינוי באורך הגל לוקח כ 10 דקות. הפילטר משתמש בטמפרטורה לשינוי אורכי הגל ולוקח זמן עד שהוא מגיע לטמפרטורה הנכונה. זה בשילוב של חוסר זמן די הורס את היכולת לצפות ולהשוות כראוי בין אורכי הגל.
פעם אחת הצלחתי לראות כתם, ובבדיקה באתרים כמו https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/rea. ltime-images.html אכן היה שם כתם באותו המקום. Great Success!. אבל רוב הפעמים, הכתמים היחידים שראיתי היו כתמי אבק על העינית. רואים את זה בקלות כשמסובבים את העינית והכתמים מסתובבים גם. מעצבן מאוד.
אחת התכונות החשובות באסטרונומיה היא סבלנות, לא אחת מחכים לאובייקט חודשים רבים לפני שהוא מואיל בטובו להופיע מעבר לאופק ולטלסקופ הגדול שלי חיכיתי עשרה חודשים מרגע ההזמנה.
את תחום השמש מראש לקחתי כפרוייקט לטווח ארוך, אז יאוש לא בא בחשבון.
בינתיים, בגלל שהחצובה שלי פחות מתאימה לשימוש עם טלסקופ שובר אור בגודל כזה, חיפשתי חצובה alt-az ממוחשבת חדשה, כזו שהטלסקופ לא יפגע בבסיס בטעות. גם פיינדר לשמש ועיניות פלוסל של Tele Vue באורכי מוקד של 40 & 25ממ שאמורות להתאים בצורה מיטבית לפילטר שמש הזה.
עיניות הגיעו, חצובה גם ( AZ EQ 5 ) וגם פיינדר לשמש.
התרגולת בבקרים:
לחבר את הפילטר לחשמל כדי שיגיע לטמפרטורה המתאימה. בינתיים אני מזיז את החצובה והטלסקופ לדשא, מחבר את המצבר, מכין את העיניות ומאפס את החצובה אל השמש. כל זה לוקח 10-15 דקות. די סביר. בשלב הזה הפילטר כבר מוכן לשימוש והנסיון מתחיל.
שוב, בגלל הזמן שלוקח לשנות אורכי גל, אני מגביל את עצמי לשני שינויים במהלך התצפית. גם ככה זה סה"כ של 20 דקות. זמן התרעננות.
בשלב הזה המערכת נראית ככה:
חצובה חדשה ופתרון הצללה גרוע

פיינדר שמש (הנקודה המוארת מראה כמה השמש ממורכזת)

ואת השמש ממש ניתן לראות ככה דרך העינית

הפילטר מתחמם – שימו לב למנורה בצבע הכתום. מחכים שיהפוך לירוק

אז חצובה יש, עיניות יש, פיינדר יש ואפילו אילתור (גרוע) לצללה. מה עכשיו?
גם הפרק הזה לא הסתיים בהצלחה מרובה. מעבר לעיגול כתום או אדמדם לא באמת ראיתי את הפרטים שציפיתי.
אבל כמו שציינתי, אסטרונומיה היא עסק שדורש סבלנות ויש לי. איך התקדמתי? בפרק הבא