לכל נושא אסטרונומיה ושמש נחשפתי על ידי @Alexander Vyssokii שהביא טלסקופ שמש שצפינו בו בבקרים שאחרי תצפיות.
אני עד היום זוכר שראיתי דרכו את השמש כעיגול אדום ועל הקצה זכיתי לראות התפרצות – ממש קשת שהלכה והתפרקה לנו מול העיניים.
מכיוון שאסטרונומיה היא עסק לא פשוט שכולל המון ציוד, טלסקופ שמש נדחק לפינה. חיכיתי בזמנו לדובסוני שלי, וכשהוא הגיע, היו עיניות שרציתי, ואז SCT…
בקיץ אחרי תצפית נוספת שבה צפינו דרך הלונט של אלכס, התחזקה ההחלטה לרכוש טלסקופ בשמש.
זה לוווה במחקר קטן ושיחה עם חברים לתחביב.
עכשיו קצת פרופורציות. טלסקופ שמש התחלתי עולה 3000 שקלים לסוג אחד או 1000$ לסוג אחר. מדובר במכשירים בקטרים של 40-50ממ.
כשעוברים את הגדלים האלה מגיעים לרמות מחירים של 1850, 2700 וצפונה ל 60ממ ומעל 5500 פאונד ל80ממ וכך הלאה.
מכיוון שלא מדובר בעיסוק העיקרי שלי באסטרונומיה, חיפשתי משהוא אחר.
Daystar Quark מצא חן בעיני כי המחיר סביר ואין הגבלה (שפויה) עם איזה טלסקופ להשתמש איתו. ניתן לשדך אותו לטלסקופים שוברי אור עד לגודל של 150ממ!

מה שכן, בטלסקופים של 80ממ ומעלה צריך להוסיף פילטר שידחה מעט מהחום. כולנו זוכרים מהילדות איך שורפים דברים בעזרת זכוכית מגדלת שמרכזת את אור השמש. טלסקופים של 80ממ ומעלה מרכזים מספיק אור שמש כדי להתיך את הדיאגונל או את הפילטר. עין או מצלמה גם לא יהנו מהטיפול בחום.
הפילטר הזה הוא יחסית זול לכל המערכת, 50-100$ וכמו שרואים בתמונה, מתחבר לפני הדיאגונל ומחזיר את האנרגיה בחזרה לכיוון העדשה.
המגבלות בריפרקטורים – אסור שיהיה שום דבר בין העדשה הראשית לפילטר UV/IR. זה אומר שטלסקופים עם ארבע עדשות לא מתאימים (טלסקופ עם שתי עדשות דובלט). בטלסקופים כאלה, צמד העדשות האחורי יקבל את האנרגיה המרוכזת וימס. בגלל האנרגיה המוחזרת, גם טלסקופים עם עדשות מופרדות בשמן אסורות בשימוש.
הברסר 127ממ שבהתחלה רציתי ירד מהפרק – בגלל 4 עדשות, ובמקומו הוזמן Explore Scientific 102mm.
בחרתי את ה 102ממ מתוך חשש שלמרות הפילטר UV/IR יקרה נזק כל מה שמאחוריו, ומחסור בטלסקופים רבים עקב הקורונה.
ה 102 מגיע די מאובזר, דיאגונל 2", טבעות עם ידית נשיאה ו dovetail גדול יחסית ופוקוסר dual speed (שבעתיד יתברר כמה הוא חשוב). אין כאן משמעות אמיתית לפיזור הצבע שאופייני לטלסקופים אכרומטיים כי גם ככה הפילטר מעביר רוחב פס מאוד מאוד צר. כמובן שאפוכרומטיים או ED איכותיים יותר מבחינת האופטיקה אבל גם יקרים הרבה יותר.
הדבר שבאמת היה חסר לי בכל הסיפור הזה הייתה חצובה אבל בתור התחלה השתמשתי בחצובת Celestron Evolution שלי, לא אידיאלי אבל אפשרי כל עוד לא מתכוונים לצפות בשמש בצהרי היום.
אז ל Daystar יש מספר פילטרים:
H-Alpha Prominence שנותן ביצועים טובים על התפרצויות.
H-Alpha Chromosphere שנותן ביצועים טובים על פני השטח של השמש.
ופילטרים נוספים לקלציום, מגנזיום וסודיום.
בחרתי את ה H-Alpha Chromosphere. הפילטר כולל פוטנציומטר חשמלי שבאמצעותו ניתן לשנות רוחב הפס המועבר 0.3-0.5 אנגסטרם. הפילטר הזה מאפשר צפייה מיטבית בפרטים על פני השטח של השמש כגון כתמי שמש ואזורים פעילים (ברוחב פס של 0.3) ובהתפרצויות (ברוחב פס של 0.5). בגדול, זה הפילטר הנפוץ בסדרה הזו.
הטלסקופ הזה בשילוב עם ה quark אמור, לפחות לפי astronomy.tools לאפשר צפייה בכל השמש אבל ב Daystar מציינים שרק טלסקופים בעלי אורך מוקד של 440~ יאפשרו זאת.
הדיאגונל עם הפילטר UV/IR Cut:

והפילטר מורכב:

אז בהתחלה אפילו פיינדר לשמש לא היה לי אז אילתרתי קופסת קרטון קטנה עם חור בחלק הקדמי ונקודה שאליה אמורה השמש להאיר כשהטלסקופ מכוון כראוי. לא אידיאלי אבל עובד, בינתיים הוחלף בפיינדר. בנוסף, החצובה הספציפית הזו לא מיועדת לשימוש עם טלסקופים ארוכים, אלא לקטדיופרים. צפייה בצהרי היום לא באה בחשבון כי הדיאגונל יפגע בבסיס. אבל להתחלה זה מספיק מעל ומעבר.
הפרק הראשון לא מסתיים בשמחה. עד שהגיע הטלסקופ, הגיע סגר הקורונה השני והחופש גדול של הילדים. הנסיונות המאוד הקצרים שעשיתי מדי פעם לא באמת צלחו.