מזמן כבר זממתי על טלסקופ קטן יותר שיאפשר לי שדה רחב יותר. כש @גידי גולן רמז שהוא מתכנן למכור את ה AT 60mm שלו מייד קפצתי על ההזדמנות.
הטלסקופ הזה הוא ממש טלסקופ כיס, או יכול לתפקד כפיינדר אבל כשמרימים אותו מייד אפשר להבין שמדובר בחיה אחרת לגמרי. AstroTech זה מדבקה על טלסקופים כמו ה TS-Optics הגדול שלי – הם מיוצרים באותו המפעל ומכילים אותו מפרט מבחינת האבזור ואיכות. פוקוסר RP שתי מהירויות מצויין שמכיל גם rotator, מגן לחות מתקפל ועדשות מזכוכית איכותית – FPL53. למה טלסקופ כיס? ככה הוא נראה עם עינית 8ממ (לא קטנה במיוחד אבל עדיין):

וככה הוא בהשוואה לריפרקטור הגדול. אפילו שמתי פיינדר לידו – אין הבדל גדול 🙂

למה בכלל צריך טלסקופ כזה? יש כמה סיבות:
– רוחב שדה. אזורים פעילים בשמש הם מאוד גדולים וזום פנימה נחמד ויפה אבל לפעמים אני רוצה לראות את הקונטקסט. מה גם שעם מצלמה עם חיישן גדול יותר ניתן בקלות לצלם את כל הדיסקה. גם עם המצלמה הנוכחית שלי אפשר לעשות תמונות פנורמיות של כל השמש עם מספר מצומצם של פריימים.
– תנאי ראות. כאשר תנאי הראות לא הכי טובים, יכולת ההפרדה יורדת ועל כן קשה לקבל פרטים חדים עם הסקופ הגדול. הטלסקופ הקטן יכסה את הפער הזה ויאפשר צילום גם בתנאים לא מיטביים.
– עקיבה. הסקופ הגדול הוא מעמסה על החצובה הנוכחית שלי. היא סוחבת אותו יפה אבל לא בשמחה מרובה. עד שאשדרג אותה אתן לה לנוח לפעמים עם הסקופ הקטן. כבר מהניסוי הראשון העקיבה טובה מעט יותר (זה שיפור על שיפור, קטן אבל כל דבר תורם).
על החצובה הוא נראה כך. הסרט מתנות הוחלף באזיקונים ובקרוב ארכוש ברגים ארוכים מספיק כדי לקבע את ה EAF בצורה טובה יותר.

אז מה אפשר לקבל עם כזה מכשיר חמוד?
אתחיל דווקא עם סרטון אנימציה שמייצג שעה ורבע של פעילות:
למרות שצילמתי את זה עם קרופ די מאסיבי, השדה עדיין עצום בגודלו. רואים יפה את הפעילות בין הכתמים, את הדינמיקה של ההתפרצות הגדולה והתפרצויות קצרות יותר, ממש נותן הרגשה של ביעבוע.
מוזאיקה של כחמישה פריימים בלבד:

החיבור של הפריימים לא מייטבי אבל זו לא הייתה המטרה. זו אחלה של תמונה שמראה את הפעילות במבט על. בימים של פעילות רבה תמונות כאלה תורמות מאוד להבנה הכללית.
ותמונות בודדות, המון המון פעילות. כתמים התפרצויות והמון פילמנטים שמרחפים מעל פני השטח.


החלק הדרומי, באזור שצילמתי את האנימציה אבל בשדה רחב


מה ההבדל בין היכולות של הטלסקופ הקטן לגדול? פרטים. הטלסקופ הקטן יתן שדה על חשבון פרטים והגדול יתן פרטים (כאשר התנאים מתאימים) על חשבון רוחב השדה. הנה תמונה שניתן לצלם רק עם הטלסקופ הגדול. כל "השערות" הדקות בהתפרצויות דורשות מפתח וכושר הפרדה גבוה ובתנאים מתאימים אפשר לקבל אפילו יותר.

בשורה התחתונה, אני מאוד מרוצה מהחבר החדש במשפחת הטלסקופים וזה פותח דלת ליכולות נוספות שלא היו לי קודם. עכשיו נשאר לנסות אותו ב EAA בתצפית הבאה. אני מאוד סקרן לראות מה אפשר לקבל איתו גם בלילה.