לאחר שהבנו איך טלסקופ עובד, אילו טלסקופים קיימים, והבנו את חשיבות החצובה, נעבור על השיקולים החשובים ביותר לטלסקופ שיתאים לצרכים שלנו

***

בחלקים הקודמים הבנו את בסיס פעולתו של הטלסקופ בצורה פשוטה, ובחלק הזה נעבור לחלק הפרקטי – המלצות. אמנם אין הכרח לקרוא את החלקים הקודמים כדי להגיע להחלטה וניתן לרכוש על פי ההמלצות בלבד, אך זה לא מומלץ. ראשית אנו נשתמש במאמר הזה במילים ומושגים שלמדנו בחלקים הקודמים.  שנית,  אנו מאמינים כי תמיד עדיף להבין מה ממליצים לנו על מנת להגיע להחלטה מושכלת יותר. לשיקולכם. 

מעבר לכך, אנו מאמינים שזה ברור מאליו אך חשוב להדגיש כי מדובר בהמלצות בלבד, וההחלטה הסופית והאחריות היא שלכם לרבות שביעות רצון מהמוצר, או מהשירות שתקבלו מהחנות. כמו כן אין להסתמך על ההמלצות שלנו בענייני מיסוי ויבוא, ויש לערוך בדיקה פרטנית.

***

שיקולים לבחירת טלסקופ מתאים למתחילים

את הליך בחירת הטלסקופ, בין הוא למתחילים או לוותיקים ומתקדמים, ניתן למצות ממש בקצרה – נרצה לבחור את הטלסקופ בעל המפתח (קוטר) הגדול ביותר, תחת מגבלות התקציב ושיקולי הנוחיות שלנו. אם כך, יש לנו שלושה קריטריונים:

1. גודל המפתח

זה החלק הפשוט ביותר. נרצה לבחור את הטלסקופ בעל המפתח הגדול ביותר מכיוון שהוא אוסף יותר אור. למה וכמה זה חשוב? אם עוד לא קראתם, מומלץ לחזור לחלק הראשון במדריך. בכל מקרה, ההמלצה שלנו היא לבחור בטלסקופ בקוטר של 130 מ"מ ומעלה למחזיר אור (ניוטוני/דובסוני), או 120 מ"מ ומעלה לשובר אור. אמנם בעבור צפייה בכוכבי הלכת אפשר להסתפק בפחות, אך אם נרצה לצפות בגרמי שמיים עמוקים (גלקסיות, צבירים וערפיליות) שהם עולם ומלואו, נצטרך גודל מפתח מינימלי. מדובר בטלסקופים שאינם קטנים, בטח יחסית לטלסקופים במפתחים נמוכים יותר, אך מכיוון שבסקירה הזו זה הגודל המינימלי המומלץ, נתייחס אליהם כ"קטנים".

2. תחת מגבלות התקציב

אופטיקה איכותית היא עניין יקר, ואסטרונומיה היא תחביב לא זול. שמוליק שחף, אחד מותיקי השבט, נוהג לומר על ציוד מתקדם "קונים יקר, אבל בוכים רק פעם אחת". המשמעות היא שלפעמים משתלם לפתוח את הארנק קצת יותר ממה שתכננו, אבל לקבל מוצר טוב ואיכותי שיחסוך לנו תסכול רב בתפעול שלו, ויספק אותנו לטווח ארוך עם ביצועים מעולים. טלסקופ טוב ואיכותי ישמור על ביצועיו לשנים קדימה. 

ברוכים הבאים לתחביב האסטרונומיה

ברוכים הבאים לתחביב האסטרונומיה

החדשות הטובות, הן שציוד אסטרונומי למתחילים (בניגוד למתקדמים) הוא לא "אסטרונומי" ברמת המחירים. הכוונה היא שטלסקופים מתאימים למתחילים, מתומחרים במחירים של בערך 1,000 ש"ח ומעלה. "רגע… 1,000 ש"ח?! מינימום?! לתחביב שאנו אפילו לא יודעים אם נרצה להישאר בו? זה המון כסף! חשבנו לטבול את הבהונות במים עם תקציב של בערך 300-500 ש"ח…"

אז אמנם כל אחד יעשה לעצמו את שיקולי התקציב שלו ויחליט אם לקנות או לא, אבל התשובה לתהייה למעלה, היא חד משמעית כן, בסביבות 1,000 ש"ח מינימום. 

מדוע? משתי סיבות עיקריות:

Out With the Old, In With the New: Telescope Mirrors Get New Shape | NASA

תחביב לכל המשפחה

כמה מילים לגבי תקציב מקסימום לטלסקופ ראשון. ידוע כי יותר מדי ממשהו, זה גם לא טוב. לא מעט פעמים אסטרונומים מתחילים מבינים את עניין התקציב, ומרגישים נוח להוציא סכומים נכבדים. לדעתנו אין צורך להפריז. אמנם יהיו מי שלהוציא סכומים נכבדים ירגיש להם נוח, אך אנו מאמינים כי בצעדים הראשונים באסטרונמיה רצוי להתחיל כמה שפחות עם ציוד מורכב ויקר. דרך המלך היא להתחיל עם ציוד איכותי ופשוט להפעלה, אשר יחסוך לנו התעסקויות מיותרות עם התפעול שלו, ויאפשר לנו להתרכז בדבר החשוב באמת – הכרת השמיים וזמן תצפית. 

3. שיקולי הנוחיות שלנו

פה קבור הכלב. משפט מפורסם בעולם האסטרונומיה אומר כי "הטלסקופ הטוב ביותר, הוא הטלסקופ שתשתמשו בו הכי הרבה". בפשטות, אם קנינו טלסקופ מדהים אך הוא לא מתאים לנו – גדול מדי, מסובך מדי, כבד מדי כנראה שנשתמש בו כמה פעמם ואז כשההתלהבות תרד והתסכול יגבר, נפסיק להשתמש בו. לעומת זאת, טלסקופ בגודל ומשקל נוח, פשוט וקל להפעלה, ידרבן אותו לצאת החוצה ולצפות בירח גם ל – 10 דקות קצרות וקלילות, ואז להחזירו פנימה. אז כמו התקציב, רבים משיקולי הנוחות הם אינדיבידואליים, אבל בואו נמנה כמה מהשיקולים הנפוצים ביותר.

גודל פיסי ומשקל:

כפי שציינו, טלסקופ גדול יותר (בקוטר שלו) יאסוף יותר אור וייתן תמונה יותר טובה ככל שיגדל. אז איפה הגבול? לרוב, טלסקופים בקוטר של מתחת ל- 8 אינץ' לא מציבים יותר מדי מגבלות. בקוטר של 8-12 אינץ' לעומת זאת, המשקל והגודל עולים משמעותית. יש לכך כמה השלכות:

טלסקופ בגודל 10 אינץ'. למרות הגודל הפיסי, נכנס עם הבסיס בקלות לספסל האחורי ותא המטען נשאר פנוי לגמרי

סוג החצובה:

כפי שראינו בחלק השלישי של המדריך, לחצובה יש חשיבות גבוהה מאוד בבחירת הטלסקופ.

מי הולך לצפות:

Amazon.com: Levenhuk LabZZ D1 Easy-to-use Telescope for Children with  Rotatable Tabletop Dobsonian Mount and 100x Magnification Power: Camera &  Photo

***

עד כאן השיקולים בבחירת הטלסקופ. בנקודה זו אנו כבר יודעים רוב מה שאפשר לדעת על בחירת הטלסקופ, וכעת אפשר להתסכל על דגמים מומלצים בפרק החמישי והאחרון. אם יש לכם שאלות לגבי ההמלצות בפרק זה אתם מוזמנים לשאול אותן כאן בתגובות. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *